Офіційний сайт ➡
Кафедра фізики та професійної безпеки факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ забезпечує навчальний процес із вивчення обов’язкових дисциплін: «Фізика», «Інженерна фізика» та «Фізика для харчових технологій» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» денної та заочної форм здобуття освіти чотирьох факультетів/інститутів університету (Навчально-наукового інституту харчових технологій, Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, факультету біотехнології та екологічного контролю, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка). Для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» факультету автоматизації і комп’ютерних систем кафедра фізики проводить навчання з вибіркових дисциплін: «Фізичні основи комп’ютерної електроніки» та «Фізика». Також з 2021 року кафедрою започатковано підготовку здобувачів з вибіркової дисципліни «Трибофізика: закони тертя» освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньо-наукової програми «Машини та апарати харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв» денної та заочної форм здобуття освіти.
Викладачі також проводять заняття з дисципліни «Фізика» та «Інженерна фізика» у Полтавській та Сумській філіях НУХТ.
Матеріально-технічна база кафедри включає чотири навчальні та одну науково-дослідну лабораторії.
Усі науково-педагогічні працівники кафедри активно проводять наукові дослідження, результати яких публікують у відомих вітчизняних і міжнародних журналах, у тому числі включених до науково-метричних баз Scopus та Web of Science, беруть активну участь у закордонних, міжнародних, всеукраїнських конференціях та семінарах.
Здійснюється тісна наукова співпраця викладачів кафедри з науково-педагогічними працівниками Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Українського державного університету ім. М.П. Драгоманова, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, Чорноморського національного університету імені Петра Могили та Державного торговельно-економічного університету.
Починаючи з 2017 року, кафедрою із зазначеними ЗВО на рівні організацій було укладено вісім офіційних договорів про співпрацю, а по закінченні терміну їх дії у 2024 році чотири з них були знову перезаключено.
Кафедрою фізики та професійної безпеки 26-27 травня 2020 р. спільно з кафедрою вищої математики ім. Можара була започаткована та проведена Всеукраїнська науково-методична інтернет-конференція «Актуальні науково-методичні проблеми фізики та математики у закладах вищої освіти», яка присвячувалася 90-річчю заснування наших кафедр.
Також кафедрою 26 листопада 2019 р. було організовано науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету. На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker Bio Spin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: доктор Маркус Лінк (Key Account Manager), Леа Хайнц (Product Manager Food Screener) і Томас Шпенглер (Market Manager). Вони презентували новітні технології щодо виявлення фальсифікатів харчових продуктів, зокрема меду, методом ядерно-магнітного резонансу (1H-NMR). Захід викликав чималий інтерес з боку медових експортерів.
ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ Є АВТОРАМИ СУЧАСНИХ МОНОГРАФІЙ, ПІДРУЧНИКІВ, ПОСІБНИКІВ, ЗБІРНИКІВ ЗАДАЧ, КУРСІВ ТА КОНСПЕКТІВ ЛЕКЦІЙ З ФІЗИКИ:
Сучасна фізика води: монографія / Л. С. Марценюк, О. Ю. Марценюк, О. Ю. Шевченко, А.І. Маринін, С.І. Літвинчук; за ред. Л. С. Марценюк; Ін-т ядерних досліджень Нац. акад. наук України, Нац. ун-т харч. технол. – К.: Кондор, 2021. – 288 с. – ISBN 978-617-8052-19-5.
Фізика для харчових технологій (змістовий модуль 1. Фізичні основи механіки, молекулярної фізики та термодинаміки) [Електронний ресурс]: навчальний посібник для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навч. / С.І. Літвинчук, В.Є. Носенко, Г.І. Шатковська, І.В. Гуцало, В.В. Вишняк; за заг. ред. С.І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2021. – 245 с.
Збірник задач з курсу загальної фізики [Електронний ресурс]: навчальний посібник для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» технічних спеціальностей денної та заочної форм навч. / Б.І. Вербицький, С.І. Літвинчук, Н.В. Медвідь. – К.: НУХТ, 2020. – 577 с.
Фізика [Електронний ресурс]: курс лекцій для здобувачів освіт. ступ. «бакалавр» спец. 162, 101 освіт.-проф. програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна», «Екологія та екоменеджмент» ден. та заоч. форм навч. / М. В. Лазаренко, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2020. – 328 с.
Інженерна фізика. Модуль 1 [Електронний ресурс]: курс лекцій для здобувачів освіт. ступ. «бакалавр» спец. 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» освіт.-проф. програми «Комп'ютерні системи та програмна інженерія в автоматизації» ден. та заоч. форм навч. / С. І. Літвинчук, Н. В. Медвідь. – К.: НУХТ, 2020. – 193 с.
Фізика: комплексна підготовка до ЗНО для слухачів Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету [Електронний ресурс]: навч. посіб. / С. І. Літвинчук, М. В. Лазаренко, Н. В. Медвідь та ін. – К.: НУХТ, 2019. – 49 с.
Фізика. Електростатика [Електронний ресурс]: навч. посіб. / В. М. Ісай, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2018.
Фізика. Динаміка обертального руху [Електронний ресурс]: навч. посіб. / В. М. Ісай, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2017.
Фізика. Задачник-практикум / Б. І. Вербицький, А. М. Король, С. М. Котікова, Н. В. Медвідь. – Київ: НУХТ, 2017. – 331 с.
Фізика: підручник / М. В. Андріяшик, А. М. Король. – К.: НУХТ, 2017. – 302 с.
Фізика: навч. посіб. для розв'язування задач з курсу загальної фізики / Б. І. Вербицький, А. М. Король, С. М. Котікова, Н. В. Медвідь. – К.: Інкос, 2016. – 376 с.
Також щорічно на кафедрі видаються і поновлюються методичні рекомендації до вивчення дисципліни «Фізика», «Інженерна фізика», «Фізика для харчових технологій» та «Фізичні основи комп’ютерної електроніки».
З 2015 року на кафедрі розпочато роботу зі створення електронних навчальних курсів для дистанційного навчання, які постійно поповнюються новими навчальними матеріалами, презентаціями та відеодемонстраціями лабораторних робіт.
У рамках «Днів відкритих дверей», «Днів гостинності» на кафедрі проводяться майстер-класи для старшокласників, наприклад, «Фізика навколо нас», «Коливальні процеси навколо нас», «Хвильові процеси навколо нас», «Оптика навколо нас» тощо. Також викладачі кафедри проводять фізичні тренінги майбутнім вступникам та у 2019 році на допомогу школярам видали навчальний посібник: «Фізика: комплексна підготовка до ЗНО для слухачів Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету».
високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості та операційного вдосконалення виробничих процесів, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів, операційного вдосконалення технологічних процесів – Lean-виробництва харчової продукції;
набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
працевлаштування як здобувачів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, операційного вдосконалення технологічних процесів, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
на освітніх програмах «Інжиніринг харчових виробництв», «Інжиніринг фармацевтичних та біотехнологічних виробництв» та «Компютерні технології дизайну та виготовлення упаковки» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з інжинірингу переробної промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна”, ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
кафедра машини та апарати харчових та фармацевтичних виробництв активна у соцмережі Fасеbоок – група «Department "Machines and apparatus of food and pharmaceutical productions" » функціонує із 2014 року та налічує майже 500 учасників.
Випускники кафедри МАХФВ є фахівцями актуальної на сьогодні спеціалізації із розроблення і впровадження систем інжинірингу, без яких відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги щодо якості та безпечності харчових продуктів» не можлива діяльність кожного переробного підприємства.
Наші випускники здобувши знання за освітньою програмою «Інжиніринг харчових виробництв» та міждисциплінарною освітньо-науковою програмою «Lean-виробництво харчової продукції» займають посади в різноманітних організаціях та установах:
ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
ТОВ "Соєва фабрика Агропрод" – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.