Офіційний сайт ➡
(створена у 1930 році)
Кафедра фізики та професійної безпеки факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ забезпечує навчальний процес із вивчення обов’язкових дисциплін: «Фізика», «Інженерна фізика» та «Фізика для харчових технологій» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» денної та заочної форм здобуття освіти чотирьох факультетів/інститутів університету (Навчально-наукового інституту харчових технологій, Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, факультету біотехнології та екологічного контролю, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка). Для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» факультету автоматизації і комп’ютерних систем кафедра фізики проводить навчання з вибіркових дисциплін: «Фізичні основи комп’ютерної електроніки» та «Фізика». Також з 2021 року кафедрою започатковано підготовку здобувачів з вибіркової дисципліни «Трибофізика: закони тертя» освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньо-наукової програми «Машини та апарати харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв» денної та заочної форм здобуття освіти.
Викладачі також проводять заняття з дисципліни «Фізика» та «Інженерна фізика» у Полтавській та Сумській філіях НУХТ.
Матеріально-технічна база кафедри включає чотири навчальні та одну науково-дослідну лабораторії.
Усі науково-педагогічні працівники кафедри активно проводять наукові дослідження, результати яких публікують у відомих вітчизняних і міжнародних журналах, у тому числі включених до науково-метричних баз Scopus та Web of Science, беруть активну участь у закордонних, міжнародних, всеукраїнських конференціях та семінарах.
Здійснюється тісна наукова співпраця викладачів кафедри з науково-педагогічними працівниками Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Українського державного університету ім. М.П. Драгоманова, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, Чорноморського національного університету імені Петра Могили та Державного торговельно-економічного університету.
Починаючи з 2017 року, кафедрою із зазначеними ЗВО на рівні організацій було укладено вісім офіційних договорів про співпрацю, а по закінченні терміну їх дії у 2024 році чотири з них були знову перезаключено.
Кафедрою фізики та професійної безпеки 26-27 травня 2020 р. спільно з кафедрою вищої математики ім. Можара була започаткована та проведена Всеукраїнська науково-методична інтернет-конференція «Актуальні науково-методичні проблеми фізики та математики у закладах вищої освіти», яка присвячувалася 90-річчю заснування наших кафедр.
Також кафедрою 26 листопада 2019 р. було організовано науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету. На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker Bio Spin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: доктор Маркус Лінк (Key Account Manager), Леа Хайнц (Product Manager Food Screener) і Томас Шпенглер (Market Manager). Вони презентували новітні технології щодо виявлення фальсифікатів харчових продуктів, зокрема меду, методом ядерно-магнітного резонансу (1H-NMR). Захід викликав чималий інтерес з боку медових експортерів.
високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості та операційного вдосконалення виробничих процесів, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів, операційного вдосконалення технологічних процесів – Lean-виробництва харчової продукції;
набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
працевлаштування як студентів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, операційного вдосконалення технологічних процесів, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
на освітніх програмах «Інжиніринг харчових та біотехнологічних виробництв», «Комп'ютерні технології дизайну та виготовлення упаковки» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна”, ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
кафедра машини і апарати харчових та фармацевтичних виробництв активна у соцмережі Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2014 року та налічує майже 4000 учасників.