Офіційний сайт ➡
На кафедрі фізики проводиться наукова робота у межах кафедральної держбюджетної теми: “Використання фізичних методів для інтенсифікації технологічних процесів та аналізу харчових продуктів” (державний реєстраційний номер: 0119U103162, термін виконання: з 09.2019 по 09.2024 рр.). Також за науковим керівництвом завідувачки кафедри Світлани Літвинчук у 2022-2023 рр. було виконано проєкт прикладного дослідження (МОН) «Розроблення методів контролю якості та безпечності продуктів бджільництва» (державний реєстраційний номер: 0122U001237).
Результати досліджень, отриманих науковцями кафедри в області фізики твердого тіла, теплофізики, спектроскопії активно впроваджуються у навчальний процес.
Наукові досягнення співробітників кафедри постійно публікуються у провідних наукових журналах, які реферуються Sсopus, Web of Science, Index Copernicus, Google Scholar, EBSCO, UlrichsWeb, Global Impact Factor, CABI full text, Online Library of University of Southern Denmark, Directory of Research Journals Indexing, Universal Impact Factor, Directory of Open Access scholarly Resources (ROAD), European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS), Directory of Open Access Journals (DOAJ), InfoBase Index, Chemical Abstracts Service Source Index (CASSI).
Викладачі беруть активну участь у закордонних, міжнародних, всеукраїнських конференціях та семінарах. Результати досліджень, отриманих науковцями кафедри в області фізики твердого тіла, теплофізики, спектроскопії, активно впроваджуються у навчальний процес.
Активно проводиться патентно-ліцензійна робота, результати якої підтверджені 29 авторськими свідоцтвами, патентами України на винаходи та корисні моделі.
Своїми науковими публікаціями викладачі кафедри постійно поповнюють репозитарій НУХТ.
Починаючи з І-го курсу, на кафедрі фізики активно проводиться НДРС, результати якої представляються на різних міжнародних конференціях як в Україні, так і за кордоном.
Тематика науково-дослідної роботи викладачів кафедри охоплює такі основні напрями згідно з держбюджетними темами
1. «Науково-технічні засади створення енергоощадних та ресурсозберігаючих процесів і обладнання харчових, фармацевтичних й поліграфічно-пакувальних виробництв».
Номер реєстрації теми в УкрНТІ 0121U100057, термін виконання 2021 – 2025 рр.
Науковий керівник – д.т.н., проф. Гавва О.М., виконавці – професор кафедри Теличкун В.І., доценти кафедри к.т.н. Удодов С.О., к.т.н. Чепелюк О.О., к.т.н. Губеня О.О., к.т.н. Чепелюк О.М., к.т.н. Теличкун Ю.С., к.т.н. Житнецький І.В., к.т.н. Десик М.Г., к.т.н. Доломакін Ю.Ю., ст. викладачі Беседа С.Д., Марцинкевич Л.В., Бабанова О.І.
2. «Розробка методів підвищення якості, надійності і довговічності обладнання для переробної і харчової промисловості».
Номер реєстрації теми в УкрНТІ 0119U102428, термін виконання 2021 – 2024 рр.
Науковий керівник – д.т.н., проф.. Штефан Є.В., виконавці – проф. Литвиненко О.А., доц. Бойко Ю.І., доц. Кадомський С.В.
3.
Участь викладачів кафедри в науково-дослідній роботі інших кафедр
1. «Наукові та практичні аспекти забезпечення якості віброекстракційних процесів та систем в харчовій промисловості».
Номер реєстрації теми в УкрНТІ 0117U003474, термін виконання 2017 – 2022 рр.
Науковий керівник – д.т.н., проф. Гавва О.М. , виконавці: доц. Попова Н.В.
доц. Літвинчук Світлана Іванівна
Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК в ринкових умовах.
Розроблення технологій харчових продуктів оздоровчої та профілактичної дії.
Інтелектуальна мультисенсорна система для ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів.
доц. Лазаренко Михайло Васильович
Дослідження та розроблення наукових та технічних рішень високоефективних технологій та обладнання вакуумного охолодження хлібобулочних виробів.
доц. Медвідь Наталія Вікторівна
Дослідження тепло- масообмінних процесів у виробництві солоду, пива та безалкогольних напоїв
Створення високоефективних технологічних процесів та обладнання для бродильної галузі промисловості
доц. Носенко Володимир Єрофійович
Дослідження впливу параметрів обладнання на ефективність приготування тістових напівфабрикатів з використанням високоенергетичних потоків
Розроблення ефективної конструкції обладнання для виготовлення твердих лікарських форм
Роль стандартизації та метрології в забезпеченні та підвищенні якості паковань
Мембранні процеси та технології харчових та хімічних виробництв
Процеси та обладнання фармацевтичних виробництв
доц. Євтушенко Ольга Володимирівна
Дослідження процесів замішування та розроблення інтенсивних тістомісильних машин безперервної дії.
Дослідження процесів оброблення пшеничного тіста, зміни реологічних характеристик під час технологічного оброблення.
Розроблення конструкції змішувально-бродильноформувального агрегату та дослідження течії тіста в обладнанні.